Klätterresa på Mallorca

Mallorca en är fantastisk ö att besöka om man vill klättra i fina berg! Magnus köpte en guidebok, av Rockfax, över Mallorcas sportklättringsställen och Deep Water Soloing (vilket vi inte testade med tanke på att det var 17° i vattnet). Vi hyrde två bilar och körde runt till några av de ställen som rekommenderades i boken. Det vi efter att nu klättrat i en vecka inser är att vi får åka tillbaka för att fortsätta utforska öns berg 🙂

Magnus ledklättrar

 

120425 - 120502 - Klättring på Mallorca

Vår klätterresa fångad i bilder!

Nedan finns en enklare dagbok att läsa 🙂 Tack för en trevlig resa ni som var med!

25 april

Flyget gick från Säve flygplats kl. 19:55 och då var vi redo att ta plats. Även om vi inte valde att stå först i kön till billighetsflyget Ryan Air 😉 snarare hamnade vi i stort sett sist och ändå fick vi plats där vi kunde sitta bredvid varandra. Det är inte superbekväma flygstolar och det var lite turbulens så vi fick sitta fastspända och skaka runt lite men vi kom fram till en näst intill nersläkt flygplats 23:15. Hämtade ut våra bilar som till vår stora förvåning var BMW´s 🙂 två “söta” små 116D. Simons kommentar var dock “Söta!? De är ju manliga och aggressiva bilar!”

Simon blev glad i BMW 116d

Vi tog den fina, raka motorvägen från Palma till Port d´Alcúdia, med en liten avstikare. Då vi hoppades på att finna en nattöppen mack för lite mat, men inte, fanns inget nattöppet någonstans men som tur var hade Simon några näringsbars med sig i väskan. Så han räddade natten för fem hungriga resenärer, som checkat in på det förbokade lägenhetshotellet. Tack Simon! Så var vi på plats vid vårt lägenhetshotell på Garden Lago, trevlig lägenhet och perfekt när man har bil och kan ta sig dit man vill!

Garden Lago, vårt hotell

26 april

Först tog vi som var vakna, en morgonkaffe på balkongen, med fin utsikt över poolen och festade loss på resterna av näringsbaren som var kvar från natten. Med lite energi i magen tog vi en tur till närmaste butik och köpte oss frukost som sedan intogs på balkongen men solen som värmde riktigt sommarvarmt!

Första dagens klättring bestämdes till ett område nära hotellet, Puig St. Marti. Vägen dit var lite lurig med stora obehagliga gupp upphöjda i grusvägen som kom ofta och kontinuerligt, men vi kom fram och knödde oss ner på den lilla parkeringen.Vi kunde se hotellet från berget 🙂 Inte så många leder och svårigheten var 4+ och 5+ på det flesta, så vi tog det som en uppvärmning inför veckans klättrande. Vi prövade ett par av lederna som var lediga (nr.15 och nr.16) och den som hade ett getingbo mitt i vägen påbörjades av Tobias men avbröts och lämnades ganska snabbt.

Utsikten från Puig St. Marti.

Så var klättersemestern påbörjad och vi kände oss nöjda med uppvärmningen så vi for tillbaka och värmde lite pizza och njöt på balkongen ända tills några kom på att de var tvungna att pröva poolen 18° och bubblepoolen 26°. Varmare i poolen än i havet som vi gick ner till för att doppa tårna i 🙂 Det var ca 1 km till havet från vårt hotell. På vägen hem köpte vi vattenmelon, fantastiskt gott 🙂 liksom jordgubbarna!

27 april

Vi var lite tidigare upp denna morgon och avnjöt en god frukost på balkongen. Sedan bar det iväg till Port de Pollenca, Formentor och klätterberget La Creveta, där vi skulle följa “piplinen” för att hitta bästa stigen till bergen, som vanligt var vi tvugna att testa för att se om den som skrev guideboken hade rätt, det hade han 😉 Vägen till klätterbergen var lite av ett äventyr blandat med branta berg, fin utsikt och vassa buskar. Väl framme var klätterbergen fina med lite blandad kvalitet på bultarna, några nya och några riktigt rostiga. Vi prövade 6 stycken leder i svårighetsgrad 4-6a+, varav en 4:a och en 6a+ som var topp 50. Fina berg med många fina grepp 🙂

Utsikten vid Formentor - Det VAR högt!

När vi var nöjda med klättrandet för dagen tog vi den spännande promenaden tillbaka till bilen som stod parkerad vid utsiktsplatsen vid Formentor och udden Punta de la Nau. Vi köpte vi glass och gick upp för alla trapporna till utsiktsplatsen för att njuta av utsikten innan vi tog bilarna in i Port de Pollenca där vi gick ner till stranden för att äta god Paella med räkor, musslor och bläckfisk och vi som inte körde fick njuta av en god öl till 🙂

28 april

Klättring i området Valldermossa area och berget S´estret. Eftersom Iphonen, med GPS´en, dog precis när vi närmade oss parkeringen där vi skulle stanna, så körde vi förbi och hamnade 3 km längre fram på den slingriga smala vägen i Valldermossa by där vi äntligen kunde vända. Verkade vara en trevlig stenstad med många gamla hus. Vi tog samma kringliga bergsväg 3 km tillbaka, Magnus försökte köra ikapp en cyklist på vägen ner, gick ju sådär i kurvurna. Wow, vilken fart han hade när han cyklade nerför! Så hittade vi parkeringen och även vägen till klätterbergen, mycket lättare att finna än de andra dagarna. Här var det mycket folk som klättrade, kanske för det var lördag, kanske för det låg nära Palma!? Vi hittade iaf en ledig led, Pasión instermainable som var 4+ och en top 50-led, det var fantastisk trevlig utsikt ända till Palma på toppen. En kort led, Quarried Wal 5+ och överhäng klättrades. Sedan så “knödde” vi lite med några spanjorer för att få testa ett par leder till innan det var dax att avsluta. Så då blev det Con el culo al aire 5+ och King of Quint 6a+ två kul leder med lite blandad utmaning!

Valldermossa

Så tog vi våra små söta BMW´s till Palma och parkerade i ett parkeringshus för att gå ett varm och känna lite på stan 😉 hungriga som vi var så blev det ganska snabbt MC Donalds för att få lite mat i magen. Sedan lite mer promenad för att ta våra trötta kroppar tillbaka till Hotellet.

Väl på hotellet smakade vi lite på de drycker vi köpt i butiken och lyssnade på musik, Simon kom till ny insikt 😉 han tyckte MADONNA var bra 😉 GangBang fick betyg BRA som var en ny Dub-step-låt och då var det magi i luften. Ojojoj!! 🙂

Efter lite mer musiklyssnande och spånande om livets viktiga ting så tog vi en tur ner till byn för att testa barerna. Att det inte var högsäsong märktes på att många barer var stängda men vi hittade allt ett par öppna med och Magnus beställde in en 2 1/2 liters mohito till oss att dela och Simon beställde in “tjejdrinken” Pinacolada 😉 båda var goda 😉 Sedan gick vi en tur till och blev inraggade av några inkastare till ett par dansställen lockbetet var grattis shot´s! Sedan var det dans dans dans och dans… ju mer vi dansade ju fler människor kom det och tillslut var stället knöfull! De bjöds på fler gratisshot´s av tjejen vid barnen, Tobias och Sofi prövade detta… de hälldes rakt i munnen från flaskan!

29 april – Hipp Hipp Hurra för Sofi som fyller 28 år!!

Denna dag blev det en lugn och slapp morgon p.g.a. den sena sänggången natten innan. Sakta men säkert började folk vakna till och vilja ha frukost, som vanligt på balkongen. Tobias överraskade Sofi på hennes födelsedag med en medsmugglad present, en riktig fullträff blev det med fotoboken från deras första år 🙂 det var riktigt roligt att se hur glad hon blev!

Så ställde vi in GPS´en och for mot Tijuana, resvägen tog ca. 1 timme och 15 min. GPS´en fick för sig att ta oss igenom de små städer på vägen, istället för den smidigaste vägen runt, så vi fick se många små söta byar lite närmare än vi önskat. De har byggt sina vägar väldigt smala eller är det kanske husen väldigt tätt 😉 Det var knappt bilen fick plats på bredden där vi skulle ta oss fram!

Trångt mellan husen!

Väl framme fick vi en otroligt fin utsikt över havet och Es Pontas i Santanyi, oj vad det skulle fotas 🙂 Sedan fick vi ta oss nerför vid sidan av berget för att komma ner på själva klippan och där var vi dessvärre inte själva så alla 4-5+ leder var upptagna. Vi strosade runt lite och tittade oss omkring, njöt av den härliga miljön och hoppades på att det skulle bli ledigt…. men det blev det inte… kom hela tiden fler som ville klättra och här ställde man sig i kö för att komma fram till själva leden. Vi gick en bit bort och Magnus ledde Colesterol Party 6a+, topp 50. Aningens lurig på sina ställen så han testade den en gång till för att känna på den på topprep.

Fina berg men fin utsikt!

Sedan vandrade vi ner mot stranden för att se på lederna som är vid vattnet och där man ramlar i vattnet om man faller ner. Fast istället hittade vi en bar som sålde glass 🙂 mums! Vi gjorde en paus i solen och tittade på de tokiga turisterna som badade i det kalla vattnet.

Efter det gick vi tillbaka till bilarna för att kryssa igenom byn, Santanyi, och komma till andra sidan där Es Pontas ligger och Chris Sharma klättrade sin 9a+. Riktigt roligt att se den live hade dock varit roligt om man kunde komma lite närmare men med tanke på det kalla vattnet var ingen av oss så sugen på att simma dit 😉

Es Pontas 9a+

30 april

Det hade regnat på natten, inte så mycket men lite grand, så vi såg några mörka moln på himlen vid frukosten men de försvann under bilfärden till Cala Magraner. En finfin vik med turkost vatten dit vi anlände efter en enklare vandring genom ett par olivlundar, över staket och stenmur.

20 min promenad till klättringen

Om man kommer fram vid 10:15 (+20 min promenad) så är man först och kan välja led sedan drällde det in folk under hela dagen och det blir fullt ”Här är ju lika mycket folk som inne på domen!” sa Sofi. Simon tog sig an El vigilant de la plaja 4+ (top 50) och Magnus ledde Captain Nemo 5+. Båda två fina leder med fin utsikt över viken. Vi fick även testat Jetsam 5+ som Tobias ledde och Clásica 5 innan det var helt fullt på alla lederna. Vi fick äran att se två nudister bada i det kalla vattnet och vi fick solan liten stund innan vi drog oss tillbaka till bilarna som nu stod inknödda bland typ 9 bilar på parkeringen utefter vägen, den parkering som var avsedd för två bilar enligt guidboken.

2 bilar?! Inte om man e spanjor inte 😉 då får man plats om man vill!

Vi tog en middag på Alcúdia shoppinggata på vägen hem 🙂 och revbenen var riktigt goda för att inte tala om den Irish Coffe det blev till efterrätt!

1 maj

Denna dag bestämde vi oss för att ta oss tillbaka till samma ställe som dagen innan, till Cala Magraner. Vi kände att det var många leder vi inte fått chans att pröva och miljön var ju så underbar! Denna dag glömde vi dock klätterboken… hur kunde det gå till? Tur Magnus hade memorerat några leder så vi kunde roffa åt oss dem med en gång innan det blev upptagna! Tobias började med Perelló 4+ och Magnus ledde Wall and Groove 5+. Sedan var vi ju bara tvungna att testa en 3:a som Simon ledde, Jardiners sense fronteres hette den och var en Top 50! Magnus ledde Crack upp som var vad vi trodde en 6:a efter att lånat ett par tyskars bok, men i vår bok visade det sig vara en 5+, kul var den i alla fall.

Så nöjd blir man när man kommer till toppen!

Efter en lite längre fikapaus så blev äntligen Ses tres Maries 6a+, Top 50, ledig! Denna hade ett par roliga svårigheter (för alla utom Magnus då) som bl.a. en stenformation som stack ut ur berget och ett fint överhäng högs upp. Man märkte att denna led var klättrade ett antal gånger då berget börjat bli lite slitet på sina ställen.

Så var vi nöjda med sol, klättring och vind för denna gången 🙂 och for hem för att handla och fixa mat men det verkar som 1  maj var en dag då skolbarn var lediga (märktes på stranden) och att matbutiken stägnde tidigare än andra dagar… så det fick bli mat ute igen efter ett par goda öl på hotellet.

2 maj

Denna sista morgon på Mallorca vaknade vi upp prickiga av myggbett 😉 så ett tips är att hålla balkongdörren stängd under natten även om det finns både när och gardin att dra för 😉 vi kan väl säga att vi gödde en del myggor under denna natt!
Vi bestämde oss för att göra en kortare utflykt till en strand som vi (jag, Simon och mamma) upptäckte sist vi var på Mallorca eftersom vi inte hade så mycket tid innan vi skulle vara på flygplatsen i Palma. Så efter lite googlande så fann vi vilken strand det var och var den låg. Ute vid Formentor. Vi packade våra väskor och checkade ut från Hotell Lago och tog bilarna för en sista tur.
Upp över slingriga småvägar och nerför igen så kom vi fram till den fina stranden med vit sand och klart vatten. Vi bestämde oss för att ta ett dopp i det kalla havet med sina 17°. Magnus var som vanligt först i, sedan Simon i farlig fart för att spexa för kameran (vilket han fick göra om eftersom den inte spelade in första gången 😉 ) Sedan kom även jag i vattnet efter en del eftertanke och tillsist Tobias 😉 Sofi stod över denna gången.

Baddax!

Sedan efter lite tokig turbulens på stranden återvände vi till flygplatsen i Palma och lämnade in hyrbilarna för att ta flyget hem till Sverige igen. Hem ljuva hem 🙂

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *