Sydafrika, Kapstaden 2016

En fantastisk resa för oss i vår familj <3

Flygresan gick fantastiskt bra, först flög vi till London och tillbringade dagen på terminal 3 på Heathrow (lite nytt för oss för vi brukar ju hänga i terminal 5 😉 ) Sedan flög vi vidare och i stort sett med en gång somnade båda barnen och sov till tidig morgon så vi hann se lite på film och äta frukost.

5 dec klev vi av i varma Sydafrika och fick fatt på bagaget, barnvagnen kom aldrig så när vi frågade visade det sig att den hade kommit med ett tidigare flyg. Så när vi hade allt så letade vi oss fram till stället där vi skulle hämta ut bilen, det var en tuff väntan för två trötta killar men tillslut hade vi stuvat in bilstolar, bagage och allt var färdigt för att ge sig ut i vänstertrafiken och vidare in mot centrum av Kapstaden där vi skulle tillbringa våra första fem nätter. Vi hittade fram till hotellet Rockwell och även till parkeringshuset under så vi kunde ta oss upp på rummet och byta om till lite mer lämpliga kläder för temperaturen. Så när vi landat och insett att det hade varit smart att packa ner några bars eller nått annat snack än just det godis vi bara hade med för att få höga humöret så gick vi ut för att hitta mat. Pizza blev det sedan tillbaka och somnade som stockar för att ta igen den förlorade sömnen på flyget 😀

6 dec efter vi sovit ut och fått i oss frukosten vi handlade dagen innan så gick vi ner mot hamnen, kikade på köpcentret Waterfront . Gick in på en mindre matmarknad och köpte nudlar och vårrullar som fick högsta betyg av Melvin. Och tro det eller ej men där träffade vi ju HULKEN!

7 december letade vi oss fram till röda bussarna och åkte upp till taffelberget. Den röda bussen vi åkte med fick nått fel så den fick stanna och vänta in en annan som vi fick byta till, sedan kom vi upp till linbanan och upp på berget. Gabriel pratade om linbanan hela resten av resan så gissar att det var en av hans favoriter. Efter vi vandrat runt där uppe en bra stund ätit lite lunch så tog vi röda bussen vidare till en lekplats för en paus i lekens anda. På vägen hem sedan stannade vi på Green market och blev lurade att köpa lite prylar till alldeles för högt pris av en kille som var (jobbig) försäljare rakt igenom.

8 dec promenerade vi till bo-kaap och dessa fina färgglada hus, riktigt festligt och uppiggande. Sedan testade vi en matmarknad av lite större kaliper men oändligt många valmöjligheter. Vi valde vraps och vårrullar innan vi promenerade vidare för att besöka slottet som tyvärr var stängt pga förberedelser för sitt 350år jubileum dagen efter. Så vi satte oss och tog en liten fika på gräset i vid slottsmuren, mysigt det med.

9 dec lovades det regn och det var det, hela förmiddagen fram till typ 12-tiden så till Melvins lycka stannade vi inne på hotellrummet och han fick kolla tv, nöjd kille. Sedan var det dax att ta sig ner mot hamnen och äta lite lunch, testa Cape Wheel innan det var båttur till Robben Island. Den turen var spännande för oss alla men på olika sätt 😉 var en hel del vågor som gjorde att båten både spännande, läskig och gränsfall till sjösjukevarning på 😉 och då var den värre på vägen hem 😀 Turen var först en guidad tur på buss runt ön och sedan guidad tur inne på fängelset (inte riktigt vad vi var förberedda på men det gick bra trots att barnen blev aningens rastlösa av allt prat på engelska) Vår guide i fängelset var av en man som själv suttit som politisk fånge på fängelset i 5 år tillsammans med Mandela.

10 dec var dagen då vi packade oss vidare till nästa ställe och döm om vår förvåning när vi kom ner till parkeringsgaraget och bilen var hjullåst, vi som betalat för att få stå där 😉 men efter att vi fått loss den. Den stackar som skulle låsa upp testade varje nyckel på tre nyckelknippor och typ sista på sista knippan passade så åkte vi vidare till botaniska trädgården i Kapstaden, Kirstenbosch. En fantastiskt vacker park! Vi åt även lunch på restaurangen där, buffé med allt att välja på. Så var det dax att checka in på nästa ställe för tre nätter framöver, Blue Horizon i Gordons Bay. Mycket trevlig kvinna som ägde, bodde där och drev stället. Hon lyssnade på vad vi hade för planer och tipsade oss om bra aktiviteter och ställen. När vi checkat in så testade vi poolen!

11 dec gjorde vi en utflykt runt berget till en vingård med rescue center med stora kattdjur. Vi brydde oss dock inte om att gå in till dessa katter, de visade sig två gånger om dagen och det var då de fick mat. Däremot var parken fin och vi fikade där innan vi drog vidare till nästa vin gård. På denna vingård, Blaauwklippen hade de familjemarknad med massa stånd och annat kul som hoppborg och studsmattor med rep. Kan vi absolut rekommendera! Vi åt mat på marknaden där innan vi stack hem till poolen.

12 dec Efter en riktigt god frukost med frukt, omelett och pannkaka, åkte vi till Hermanus och strosade runt i staden där några timmar. Fin stad med fina klippor, vi hoppade över valmuseet och lekte på lekplatsen istället, allt efter barnens önskemål. Sedan åkte vi förbi en pingvinkoloni med hur många pinviner som helst. På vägen tillbaka stannade vi till på bikini beach och det var rejält kallt men Magnus och grabbarna badade ändå… fin liten strand.

13 dec så var det tid att lämna Blue Horizon för nästa ställe, Central Guesthuose i Simons Town. Vi åkte via ett gigantiskt köpcentrum där vi gick runt (nästan vilse) ett par timmar innan vi åkte förbi Gepard centra där de tog in och hjälpte skadade djur och tog betalt för att få klappa djuren.  Så körde vi strandvägen till Simons town och till vårt hotell. Första intrycket av hotellet och Simons Town var inte det bästa men det blev mycket bättre och sedan kändes det som vi hittat ett riktigt bra ställe att bo på. Trevlig personal och god frukost, bra rum (aningens mycket trafik på vägen utanför) lätt att promenera till de ställen vi ville. Dock svårt med parkeringen, man fick bara stå en timme utanför hotellet så den var klurigare att lösa.

14 dec besökte vi Boulders beach där det var fina stenar/klippor, massa turister och en hel del pingviner. Vi hängde på stranden halva dagen och badade, lekte och klättrade på stenarna. Sedan tittade vi in på Simon´s towns museum.

15 dec åkte vi till Cape point och fyren, där vi njöt av utsikten och kinesiska turister 😉 Vi testade att gå långa vägen till utsikten med vagn och sovande Gabriel. Ingen bra idé då det var alldeles för ojämnt så vi fick bära mer än det gick att köra. Så vi fick gå tillbaka efter att Magnus gick alla trapporna ner till stranden. Sedan tog vi bilen runt till Godahoppsudden och gick upp den vägen vilket gick avsevärt mycket lättare och bättre även om vi fick bära barnen upp för berget 😉 Sedan stannade vi en stund vid stranden och tittade på sälar och kineser 😀 och fikade.

16 dec lät vi bilen stå och gick runt Simon´s town och testade de två stränder som låg närmast.

17 dec åkte vi till Sydafrikas äldsta vingård, Groot Constantia och tog gofika, guidning och skulle testat vinprovningen men det kändes ju inte rätt när vi skulle köra därifrån sedan så vi hoppade den. Sedan åkte vi till en fågelpark, World of Birds där de tog sig an skadade fåglar, 2000 av de 3000 fåglarna som bodde där var omhändertagna. Fick gå in i apburen och inte röra aporna men de fick hoppa på oss 😉 På vägen tillbaka skulle vi bada på en fantastiskt vacker strand, Llandudno Beach, den kallaste vi badat på! “AJAJAJAJ ONT!!!” sa Gabriel panikslagen när vattnet kom på fötterna. Tyvärr fanns det ingen restaurang så långt ögat nådde så det blev kort badstopp för att sedan åka vidare till MAT som det var dax för.

18 dec gick vi runt i Simon´s Town. Vi fick nys om en teater på en båt, ett franskt par som spelade och showade på sin båt. Att vi tittade på den gjorde ju att vi kom in i det område med boendebåtarna och då passade vi på att bada lite där med. Där träffade vi ett svenskt par som reste jorden runt, de var inne på sitt sjätte år på båten nu.

19 dec åkte vi till Schratch Patch och Mineral World där man fick leka i alla fina stenar, Melvin gjorde en “snöängel” och vi plockade med oss några stenar som man betalade för på vägen ut. Sedan åkte vi och badade på en strand som rekommenderades för barnfamiljer där det fanns en stor tidvattensbassäng. Vi blev dock inte så imponerade av detta men så var det också testat då. Det var ju vackra små hytter på stranden så man kunde njuta av det färgglada.

20 dec sista dagen på plats. Vi checkade ut och hade dagen att hitta på det sista på. Vi tänkte besöka Peers cave där det skulle vara en liten promenad till grottorna med fin utsikt och även klätterberg som vi var lite nyfikna att titta på. Fast med varningsskylten vid parkeringen med bl.a rekommendationer att man inte skulle bära med sig vare sig kamera eller pengar och massa glaskross på parkeringen så kände vi väl att det inte var en plats att ta med sig vare sig barnen eller lämna bilen full med packning. Istället for vi till en gård, Noordhoek farm village, med fin lekplats en del butiker och matställen och tillbringade flera timmar där. Sedan ett dopp vid Hout bay innan vi åkte till flygplatsen för att lämna in bil och checka in.

Lite om vår semester i barnens födelseland <3 vi längtar redan tillbaka!

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *